موزه ارتش کرمان گنجینهای از سلاحها و ادوات نظامی ایران است که بیش از ۴هزار قطعه تجهیزات نظامی در آن به نمایش گذاشته شده است.موزه ارتش کرمان در سال ۱۳۸۸ در ساختمان باشگاه قدیم ارتش که دارای قدمتی بیش از ۱۰۰ سال است، افتتاح شد.
این بنای تاریخی دارای ۸۰۰ متر مربع زیر بنا و بدون ستون است. سالن این موزه از بناهای اواخر دوره قاجاریه است که در این دوره و اوایل دوره پهلوی به عنوان سالن گردهمایی مورد استفاده قرار می گرفته است. بنای موزه ارتش کرمان با دهنهای نزدیک به ۱۶ متر و طول ۲۶ متر بدون بهره گیری از سازه های مدرن ساخته شده است.
موزه ارتش کرمان دارای ۴۰۰۰ تجهیزات نظامی از زمان قاجاریه است که از زاهدان، تهران، اهواز و گرگان جمع آوری شدهاند. در موزه ارتش کرمان ادوات نظامی از دوره صفویه تا کنون، نظیر نیزه، تیر و کمان، سلاح های قدیمی و… به نمایش گذاشته شده است. موزه ارتش کرمان به استانداردهای حفاظتی روز ایران مجهز است و حفاظت فیزیکی این موزه توسط ارتش انجام می گیرد.
سالن موزه ذوالفقار ارتش کرمان در دوره قاجار ساخته شده و در آن زمان از آن به عنوان باشگاه افسران استفاده میشد و از آنجاکه شهر کرمان حادثهخیز است سبک معماری بسیار زیبا، نفیس و منحصر به فرد این موزه الهام گرفته از بدن ماهی است و باعث میشود در مقابل بلایای طبیعی دوام بیشتری داشته باشد.سالن کنونی موزه تا سال ۸۰ در اختیار ارشاد اسلامی بوده و حتی تئاترهای کرمان در همین سالن برگزار میشد، پس از اینکه این سالن ثبت میراث فرهنگی میشود ارتش درصدد بر میآید آن را به موزه تبدیل کند.
مشاهده پیشرفت سلاح از دوران صفویه تا پهلوی
میرزایی، مدیر موزه ذوالفقار ارتش کرمان به ایسنا گفت: برای راهاندازی موزه یکسری سلاح و تجهیزات نظامی که از دوران صفویه در کشور وجود داشت از سراسر پادگانها جمعآوری شد و بدین ترتیب سیکل پیشرفت سلاح از دوران صفویه تا دوران پهلوی در اینجا موجود است.
وی افزود: همزمان کار بهسازی مکان آغاز و توسط پرسنل ارتش انواع سلاح زنگ زدایی و آماده نمایش شد به طوریکه ۱۰۰۰ قبضه سلاح گرم و سرد شامل اسلحه سر پر، ته پر، تیر و کمان، خنجر، قدّاره، قمه و شمشیر و …. جمعآوری گردید.
میرزایی بیان کرد: در موزه ذوالفقار ارتش کرمان تیر و کمانی وجود دارد به قدمت ۷۰۰ سال که کمان آن از رودههای دباغی شده و چسب طبیعی ساخته و روی آن با پارچههای کتانی چسب اندود و بسیار مقاوم شده است.
وی افزود: همچنین سپر موجود در این موزه از پوست کرگدن ساخته شده و قدمت آن به ۴۷۰ سال پیش بر میگردد، کمانهای مهذب کاری شده از دیگر ابزاری هستند که توجه را جلب میکنند این کمانها در دوران صفویه مختص سلاطین و شاهزادگان بودهاند.
مدیر موزه ذوالفقار ارتش اظهار کرد: ۴۷۰ سال پیش اولین کُلت ساخت ایران به صورت دولول و سرپُر ساخته شده است اما بعدها انگلیس با کپیبرداری از این اسلحه، چهارلول آن را ساخت و به نام خود ثبت کرد.
میرزایی همچنین گفت: سبکترین سلاح موجود در موزه به وزن ۱۰۰ گرم و سنگینترین ۷۰۰ کیلوگرم و مربوط به توپهای برنجی ساخت روسیه است که در نگارخانههای تبریز، تهران و شیراز حکاکی شدهاند.
کُلت شاه کُش، اسلحهای باورنکردنی
مدیر موزه ذوالفقار ارتش کرمان یادآوری کرد: کُلت خودکار که در گذشته به کُلت شاه کُش معروف بوده است برای ترور شاهان بکار میرفت بدین صورت که در فاصله بسیار نزدیک در هنگام حرف زدن با اصابت به نقاط حساس سر، فرد را به قتل میرساند.
وی افزود: در این موزه مجسمههای برنزی ساخت ایران که در پایان جشنهای ۲۵۰۰ ساله به سران کشورهای مهمان هدیه داده میشد خودنمایی میکند./ایسنا
میرزایی با اشاره به تابلوهای نفیس موجود در موزه گفت: استاد ابوالحسن غفاری ملقب به نظامالملک روی پوست و با رنگهای دستساز در ابعاد یک و نیم در دو متر نقاشی نفیسی را کشیده و به فرمانده ارتش آن زمان هدیه داده است که با افتتاح این موزه در سال ۸۸ به اینجا اهدا شد و تابلوی دیگرِ موزه هم جنگ نادرشاه را به تصویر میکشد.
وی همچنین به صندوقچهی شهید صیاد شیرازی اشاره و تاکید کرد: استاد “طاهر” از اساتید بنام کشور که تصمیم گرفته برای فرماندهان شهیدی که نقش بسزایی در جنگ داشتهاند یادمانی درست کند صندوقچهی معرق کاری شده زیبایی را برای گرامیداشت امیر سپهبد صیاد شیرازی ساخته که شامل کتابچه زیارت عاشورا و در مجموع شامل ۳۳۰۳ کلمه است.
میرزایی ادامه داد: اطراف صندوقچه معرق کاری شده سورههای قرآن و اشعار امام راحل بکار رفته و جالب اینجاست که هیچ گونه رنگی در این مجموعهی زیبا بکار نرفته بلکه از چوبهایی با رنگ طبیعی استفاده شده است.